retaule sant Esteve

retaule sant estve granollers

Hi ha noticies que parlen de la descolonització de l’art arran de la devolució d’unes peces de bronze de Benin ubicades a Alemanya, i que tornaran al seu lloc original al continent africà. I el camí que això obre. De com l’art retornarà als seus llocs d’origen, que es farà justicia amb aquells llocs espoliats en períodes conflictius o bèl·lics i que retornaran  el seu esplendor als llocs d’origen.

Els marbres del Panteón a banda, que aquests segur que no tornen mai, hi ha peces que clamen al cel viure-les i gaudir-les en el seu lloc d’origen.

No volem desmerèixer la feina que han fet aquells que en el seu moment van cuidar l’art en perides difícils, però ara, en ple segle XXI, amb les tecnologies de seguretat, de conservació que gaudeixen la majoria de museus del món, tornar les peces el lloc d’origen és una realitat, i és necessari, tant a nivell moral, com també a nivell històric i museogràfic.

Doncs la noticia que el Retaule de Sant Esteve de Granollers estarà un any més a les parets del museu de la ciutat és molt ben rebuda. I ens encanta!!!!!

Aquesta sessió que ja s’ha allargat en dos períodes més, degut a la pandèmia, però també al bon fer del museu de Granollers, ens permetrà gaudir-lo un temps més a casa nostra, on ha de ser. El retorn del retaule, esperem que definitiu, tal i com mana el títol de l’exposició, és cada vegada més a prop.

Al museu tenim la majoria de les taules conservades, i permet veure el retaule gairebé complet. I és un plaer, i és l’excusa perfecte per poder conèixer, gaudir d’aquesta obra, i de tot el que l’envolta.

A través de conferències, activitats diverses que ens ubiquen el retaule en el seu període històric i artístic, permet conèixer molt millor la obra del taller dels Vergós.

Celebrem doncs que puguem veure in situ el retaule a les parets del nostre museu i que això s’allargui tot el temps necessari perquè així el coneixement d’aquesta peça i del seu entorn ens enriqueixi a tots: públic i museu!!!